Introduksjon
Fordøyelsen er sentral for alle kroppens funksjoner siden alt av næringsstoffer og energi prosesseres og tas opp i tarmsystemet. Sykdommer i fordøyelsessystemet kan ramme mage-tarm-kanalen og tilhørende organer slik som bukspyttkjertel og lever/galleveier. Hyppigst er funksjonsforstyrrelser, betennelsessykdommer, infeksjon og kreft. Rekrutteringsstrategi til studier kan variere etter primært omsorgspunkt, og om tilstanden er hyppig eller sjelden. I mange tilfeller er bra samarbeid med henvisere og andre sykehus nødvendig.
Organisering
NorTrials-senteret for fordøyelsessykdommer er lagt til Universitetssykehuset i Nord-Norge under Medisinsk Klinikk, Seksjon for Fordøyelsessykdommer. Vi har lokaler ved Gastrolab der vi har enkel tilgang til nødvendig utstyr og prosedyrer så som endoskopi, ultralyd og laboratoriefasiliteter.
Pasientpopulasjon
UNN Tromsø er lokalsykehus for ca 130.000 og universitetssykehus for ca 490.000 i Nord-Norge. Via universitetsfunksjonen og fagnettverk har vi tett samarbeid med lokalsykehus i hele Nord-Norge, og gode kontakter med både universitetssykehus og lokalsykehus i resten av landet.
Nettverk
Vi har forskningssamarbeid med forskningsmiljøer ved samtlige universitetssykehus i Norge, og jobber aktivt med å bygge ut nettverket til alle lokalsykehus i landet. Vi har samarbeid med pasientorganisasjoner så som Cøliakiforeningen og Mage-Tarm Forbundet for rekruttering til egne studier og oppdragsstudier. Internasjonalt har vi samarbeid med forskningsgrupper i England, Danmark og Sverige i forbindelse med akademiske studier.
Studieerfaring og leveranse
Vi har ved Forskningsgruppe for Gastroenterologi og Ernæring (GNU) i mange år forsket på sykdomsmekanismer og jobbet med skreddersydd behandling blant annet innen betennelsessykdommer i tarm (IBD), overvekt, nevroendokrine svulster og magesårbakterien. Vi har videre gjennomført utprøvende behandlingsstudier med avføringstransplantasjon for flere ulike tilstander.
Etter oppstarten av NorTrials Fordøyelsessykdommer i september 2022 har vi økt aktiviteten med oppdragsstudier, der nye medikamenter testes ut for industrien, og rekrutterer deltagere med ulike diagnoser så som inflammatorisk tarmsykdom, eosinofil øsofagitt og cøliaki. Dette gjelder studier fra fase II til fase IV.
Ansatte og kontaktinfo
Lokalitet: Gastrolab B8, UNN/Tromsø
Senterleder: Rasmus Goll
Studiesykepleiere: Hilde Rognli-Johannessen og Elisabeth Blomli
Overlege, professor
Referanser/publikasjoner
Forskningsgruppens hjemmeside gir oversikt over akademiske studier og publikasjoner: https://uit.no/research/gnu
Studier med aktiv rekruttering pr. desember 2024
CROSSING studien (AstraZeneca). Rekrutterer pasienter med eosinofil øsofagitt som ikke har full effekt av standard behandling.
GALOCEAN studien (Galapagos). Rekrutterer pasienter med ulcerøs kolitt som starter med medikamentet Jyseleca.
M23-703 studien (Abbvie). Rekrutterer pasienter med ulcerøs kolitt som har moderat/alvorlig sykdom.
CEC13-CEL studien (Dr Falk). Rekrutterer pasienter med cøliaki som har symptomer tross glutenfri diett.
Studier som kommer:
FIRST studien (Optimapharm). Rekrutterer pasienter med primær biliær cholangitt som ikke har full effekt av standard behandling.
Se artikkel om senteret på Legemiddelindustriens nettsider (7.11.2022)
Se artikkel om senteret i Nordlys (3.9.2022).