Organisering
Oslo universitetssykehus (OUS) er et helhetlig kreftsenter (Comprehensive Cancer Centre - CCC), akkreditert av den europeiske organisasjonen OECI. Det er kreftstudier i mange av klinikkene og avdelingene i senteret. For eksempel består avdeling for kreftbehandling av 18 seksjoner, og tre stabsenheter. Hver seksjon har en seksjonsoverlege,en som har ansvar for forskning og en for de aktuelle tumorgruppene. I tillegg er det et aktivt forskningsmiljø i avdeling for gynekologisk kreft og i flere av de kirurgiske avdelingene, i tillegg til pediatri. I Oslo CCC er det et styre med bred representasjon fra avdelinger og klinikker med kreftaktivitet, i tillegg til et forskningsutvalg.
Klinisk forskning foregår på Radiumhospitalet, Ullevål, Rikshospitalet og Aker. Et nytt sykehusbygg vil åpnes på Radiumhospitalet i september 2024.
Totalt har vi 16 strålemaskiner, 10 på Radiumhospitalet og 6 på Ullevål, disse driftes med full kapasitet på dagtid og tre kveldsskift. I tillegg til vanlig strålebehandling, blir det gitt brachyterapi for pasienter med prostata og cervixkreft.
Pasientpopulasjon
Vi har regionalt ansvar for den onkologiske kreftomsorgen i Helse Sør-Øst med en populasjon på 2 950 000 personer, og lokalsykehusansvar for fem bydeler i Oslo med en populasjon på 220 000. Dette ansvaret omfatter klinisk virksomhet, undervisning/opplæring, forskning og fagutvikling. Rundt 30.000 pasienter behandles hvert år. I 2022-2023 ble ca. 12% av nye pasienter ved Oslo CCC inkludert i kliniske studier.
Det er allerede lagt ned et betydelig arbeid for å etablere et klinisk datavarehus slik at vi til enhver tid har oversikt over egen pasientpopulasjon.
Nettverk
Vi har allerede et godt etablert nettverk for kliniske studier i Norge, og har erfaring fra den nasjonale kliniske studien IMPRESS-Norway der alle sykehus med kreftavdeling deltar. Vi vil bygge på dette nettverket og i tillegg utvikle vårt samarbeid med industrien videre.
Studieerfaring og leveranse
Det er omlag 150 pågående kliniske studier i Oslo CCC. Vi er involvert i utdanning av medisinske studenter gjennom hele studiet. Antall årlige vitenskapelige publikasjoner er om lag 800.
Ansatte og kontaktinformasjon
Referanser/publikasjoner
Publikasjoner - Åslaug Helland
Les om Charlottes nettverk for studiesykepleiere og -koordinatorer
Les artikkel om senteret på LMIs nettsider
Se LMI-video om senteret (YouTube)