Hei, du må oppdatere nettleseren din for å kunne besøke oss.
logo NorTrials

Forskningsdagene 2024: Folkeopplysning om kliniske studier

I forbindelse med Forskningsdagene 2024, der årets tema er helse, har flere av NorTrials-sentrene, LMI og pasientforeninger arrangert åpne møter om kliniske studier.

Publisert 09.10.2024
Møtedeltakere
Panelet på scenen på Kreftforeningens vitensenter. Fra venstre Ann Rita Halvorsen (Kreftforeningen), Elisabeth Næss (MSD), Vilde Drageset Haakensen (Oslo universitetssykehus/NorTrials Kreft), Knut Erik Davidsen og Ole Alexander Opdalshei (Kreftforeningen).

Forskningsdagene arrangeres av ulike aktører over hele landet, og koordineres av Forskningsrådet. Dagene fant sted 18.- 29. september.

Les mer om Forskningsdagene

Les mer om kliniske studier

- Vi i LMI og NorTrials-sentrene ønsket å benytte sjansen til å invitere pasienter, pårørende og andre interesserte til å lære mer om hva kliniske studier er, forteller Ina Dahlsveen, seniorrådgiver i LMI og en av initiativtakerne til møteserien.

Tre møter har gått av stabelen i henholdsvis Oslo, Lørenskog og Bergen.

  • NorTrials kreft, Kreftforeningen og LMI arrangerte et møte i Kreftforeningens vitensenter 19. september.
  • NorTrials hjerte-kar, LHL, Nasjonalforeningen for folkehelsen og Landsforeningen for Nyrepasienter og Transplanterte (LNT) og LMI arrangerte et møte i auditoriet på Akershus universitetssykehus 23. september.
  • NorTrials hjernehelse, Parkinsonforbundet, Bergen MS-forening og LMI arrangerte et møte på Grand Hotell Terminus i Bergen 24. september.

På samtlige møter fikk tilhørerne perspektivet til både klinikere, pasientforeninger, studiedeltakere og industri på de ulike terapiområdene, og lære mer om hva det innebærer å være deltaker i en behandlingsstudie.

Møtedeltakere

Foto: Eline Feiring

Arrangører og innledere på møtet på Akershus universitetssykehus. Fra venstre Ina Dahlsveen (LMI), Peder L. Myhre (Ahus/NorTrials hjerte-kar), Elisabeth Næss (MSD), Paul Erik Broz (studiedeltaker), Ivar Eide (Ahus/NorTrials hjerte-kar), Ann Rita Øksengård (Nasjonalforeningen for folkehelsen), Nikolai Raabye Haugen ( Landsforeningen for Nyrepasienter og Transplanterte), Marthe Gundersen (LHL) og Marit Holmefjord Pedersen (NorTrials hjerte-kar)

Ved Ahus holdt Peder L. Myhre, som er hjertelege, professor og leder for NorTrials-senteret for hjerte- og karsykdommer, et innlegg der han forklarte hva kliniske studier innebærer. Han oppfordrer pasienter til å takke ja hvis de får tilbud om å bli med i en studie.

- Kliniske studier er helt avgjørende for at vi skal kunne finne nye behandlinger. Det å være deltaker i en studie er en fordel hvis man får virkestoffet og det viser seg effektivt, men det er også en fordel hvis man ikke får virkestoffet (altså blir med i placebogruppen, journ.anm), for bare det å være med i en studie har vist seg å være veldig gunstig fordi man får ekstra tett oppfølging. Innen hjertemedisin har vi hatt veldig god fremgang og bedring i prognose, men det er fremdeles masse igjen å forske på, og vi håper å kunne bidra mer fra Norge. Så hvis du som pasient blir spurt om å være med i en klinisk studie, så håper jeg at du sier ja, sier Myhre.

Arrangementet i Oslo var i samarbeid med Kreftforeningen, som også jobber målrettet for at flere pasienter skal få tilbud om klinisk studier. Ifølge deres brukerpanel er 9 av 10 pasienter interessert i å delta i kliniske studier, men 4 av 10 er usikre på hva dette egentlig er,og synes det er vanskelig å finne informasjon.

- Derfor er arrangementer som dette en viktig del av å gjøre pasienter og pårørende oppmerksom på kliniske studier og hvorfor det er viktig, sier Ina Dahlsveen.

Elisabeth Næss i MSD fortalte på alle tre møtene hvorfor kliniske studier er viktig for utviklingen av nye legemidler. MSD er per i dag det legemiddelfirmaet som har flest kliniske studier i Norge.  

- Kliniske studier er fortiden vår, det er dagen i dag og det er fremtiden. Bak hver medisin pasienter har tatt, står det tusenvis av andre pasienter bak. Pasienter som har meldt seg frivillig til å delta i kliniske studier. Dette har ført til mange store gjennombrudd innen sykdomsforebygging og behandling det siste halve århundret. Så uten pasientenes vilje til å delta i kliniske studier, ville mange ikke fått tilbud om den behandlingen vi har i dag, sa Næss.

Hun understreket at det er strenge krav for å utføre en klinisk studie, fremfor alt for å beskytte den enkelte pasient.

- Nesten alle legemidler og vaksiner forskes frem og utprøves i regi av legemiddelindustrien, og på verdensbasis var det per 2022 rundt 11 000 industrifinansierte kliniske studier med pågående rekruttering. I gjennomsnitt lanseres det 43 nye legemidler og vaksiner hvert år, sier Næss.

Møtedeltakere
 Arrangører og innledere på møtet på Grand Hotel Terminus. Fra venstre: Elisabeth Næss (MSD), Lemia Boussaada (Parkinsonforbundet), Kjell-Morten Myhr (NorTrials hjernehelse), Reidun Tjønn Rinde (Bergen MS-forening) og Ina Dahlsveen (LMI).  

På arrangementet i Bergen understreket Kjell-Morten Myhr, leder for NorTrials hjernehelse, at det er viktig at vi gjør informasjon om muligheten for deltakelse i kliniske behandlingsstudier tilgjengelig for pasienter og pårørende, samt til helsepersonell som skal gi råd til pasienter. Han oppfordret pasientene og brukerorganisasjonene til å etterspørre studier for å få flere sykehus interessert i å gjøre kliniske studier og dermed øke tilgjengeligheten for norske pasienter.

Ina Dahlsveen i LMI er fornøyd med å ha fått satt kliniske studier på dagsorden under Forskningsdagene.

- Disse arrangementene har vært et veldig fint samarbeid mellom NorTrials-sentrene, pasientforeninger og LMI. Vi er alle like opptatt av at flere pasienter skal ha mulighet til å delta i studier, sier Dahlsveen.