Danmarks Ambassade i Oslo inviterte til hjernehelse-kveld
Norge og Danmark har begge ambisiøse mål om å øke antall kliniske studier. Hvordan kan vi lære av hverandre - og bygge hverandre opp - nå som konkurransen om studier øker?
Det var legemiddelselskapet Lundbeck som sammen med ambassaden inviterte til en fagkveld om hjernehelse og klinisk forskning.
- Pasientene er i fokus for alt vi gjør, og for at vi skal kunne lykkes med å møte pasientenes behov er det viktig med et sterkt offentlig og privat samarbeid. En møteplass som den vi har hos ambassadøren i kveld er viktig. Her setter vi offentlig-privat samarbeid på agendaen, utveksler erfaringer og etablerer kontakter mellom de forskjellige miljøene både i Norge og på tvers av landegrensene, sier Ronny Johansen, daglig leder i Lundbeck i Norge.
Danmarks ambassadør i Norge, Louise Bang Jespersen, loset tilhørerne gjennom en innholdsrik agenda med innlegg fra Hjernerådet, LMI, NorTrials hjernehelse, Trial Nation, Lundbeck og Nevrologisk avdeling ved OUS.
Det faglige programmet ble avsluttet med en panelsamtale om fordeler med privat-offentlig samarbeid, brukermedvirkning, bedre informasjon om kliniske studier og dansk-norsk samarbeid.
Danmark lanserte nylig sin oppdaterte Life Science Strategi med 31 tiltakspunkter, der ambisjonen er at Danmark skal ligge i verdenstoppen når det gjelder innovative life science-løsninger og pasientbehandling i verdensklasse.
LMI-direktør Leif Rune Skymoen uttalte til Medwatch at den danske regjeringen viser hvor viktig legemiddelindustrien er for dansk økonomi etter at de rullet ut den «røde løber» for bransjen.
- I tillegg til den brede oppslutningen fra fire departement, er Danmark også kommet lengre enn Norge i sin tilnærming til offentlig-privat samarbeid som et bidrag til innovasjon i helsetjenesten, sa Ina Dahlsveen fra LMI på møtet.
Til gjengjeld har Norge et veikart for helsenæringen, en eksportstrategi som inkluderer helsenæringen, en handlingsplan for kliniske studier, som det nå jobbes med å oppdatere, og en hjernehelsestrategi, som kommer på høring i oppdatert versjon i løpet av november.
Henrik Peersen, generalsekretær i Hjernerådet, fortalte at de ser frem til en ny hjernehelsestrategi som forhåpentligvis er mer spesifikk for hjernehelse, og som forhåpentlig også dekker hullene mellom andre planer og strategier.
Selv om Norge tradisjonelt sett ligger et hakk bak Danmark når det gjelder å tiltrekke kliniske studier fra internasjonal helsenæring, har Danmark ifølge administrerende direktør i Trial Nation, Marianne Pilgaard, også noe å lære av Norge.
Hun er svært fornøyd med Life Science-strategien, og det faktum at den inkluderer hele fire departementer, men er også litt skuffet over at den handler ganske utelukkende om Danmark og ikke mer om nordisk samarbeid. For sammen har de nordiske landene langt større pasientgrunnlag, og dermed større sjanse for å tiltrekke seg kliniske studier.
Begge de nordiske landene har de samme utfordringene når det gjelder å ha en lett tilgjengelig sanntidsoversikt over kliniske studier, som både pasienter, pårørende og klinikere kan finne.
Kjell Morten Myhr, leder i NorTrials hjernehelse, ønsker seg en bedre oversikt.
- Folk går ikke rundt og tenker at «jeg skal være med i en klinisk studie» før sykdommen faktisk rammer, eller en pårørende blir syk. Og den jevne sykepleier og lege tenker også for lite på det, så når de blir møtt på poliklinikken eller sengeposten av pasienter som spør «er det en klinisk studie for meg?» , så aner de ikke hvor de skal finne dette.
Ina Dahlsveen i LMI minnet om at de regionale helseforetakene har fått i oppdrag å utvikle en sanntidsoversikt for klinisk studier.
- Det er kjempeviktig å få til en løsning som er lett å finne både for helsepersonell og pasienter. Det skal leveres en spesifikasjon fra arbeidsgruppen på slutten av året, så vidt vi vet, så vi håper det blir fremgang på dette området veldig snart, sa Dahlsveen.
Mathias Toft, leder ved Nevrologisk avdeling ved Oslo universitetssykehus, fortalte om den nyetablerte Seksjon for Kliniske Studier (Nevroklinikken), som satser på å tiltrekke seg flest mulig kliniske studier. De har erfarne studiesykepleiere og forskningskoordinatorer, og har også et nettverk for studiepersonell internt i Nevroklinikken.
- Vi har opprettet en egen epost for de som vurderer å kjøre studier hos oss: kliniskestudier.nevro@ous-hf.no. Vi vet at vi må svare raskt hvis vi skal fungere som en partner i industrifinansierte studier, så henvendelsene vi får her tar vi opp i et møte med klinisk studiekomité annenhver mandag. Vi er også klar over at vi ikke må svare urealistisk, og si nei hvis vi er i tvil om vi får det til, for ellers kan vi risikere å ikke bli kontaktet på nytt. Vi har både vilje, struktur og kompetanse til å gjøre industristudier, sa Toft.