Hei, du må oppdatere nettleseren din for å kunne besøke oss.
logo NorTrials

Søvn er en forutsetning for god hjernehelse

- Det er underkommunisert hvor viktig søvn er for helsa. Vi sover 1/3 av vår levetid, og under søvn foregår det unike prosesser med stor betydning for hjernens utvikling og funksjon.

Publisert 13.12.2024
Sist oppdatert 17.12.2024
Illustrasjonsbilde

Illustrasjon: Pixabay

Det sier Henning Kristian Olberg, nevrolog, somnolog og spesialist i klinisk nevrofysiologi ved Nevroklinikken ved Haukeland universitetssjukehus.Han er kontaktperson for det nyetablerte nettverket for søvnsykdommer ved NorTrials Hjernehelse.

Henning Kristian Olberg

Foto: Anne Sidsel Herdlevær

Henning Kristian Olberg

Fra før har senteret 11 andre fagnettverk på andre nevrologiske sykdommer som MS, slag, hodepine, demens og ALS. Det var senterleder Kjell-Morten Myhr som tok initiativ til å opprette et 12. nettverk, i håp om å få flere søvnstudier til Norge.

- Gjennom disse 12 nettverkene vil vi kunne samarbeide for å sikre rask og god inklusjon til studier med deltakelse fra norske sykehus, sier Myhr.

Bredt nettverk

Henning Olberg har etter hvert lang erfaring med søvnsykdommer fra både et diagnostisk og en behandlers synspunkt. I tillegg til jobben ved Haukeland er han også avtroppende leder i Legeforeningens Spesialitetskomite klinisk nevrofysiologi, medlem i arbeidsgruppen i Nasjonalt senter for søvnmedisin (SOVno) og styremedlem i Norsk forening for søvnmedisin (NOSM). Han samarbeider også mye med Nasjonalt kompetansesenter for nevroutviklingsforstyrrelser og hypersomnier (NevSom).

- Pasienter med søvnlidelser er en oversett og underbehandlet pasientgruppe i Norge. Forekomsten av kroniske søvnvansker har økt de siste årene. Samtidig er det anslått at omkring 85 prosent av dem som lider av søvnvansker ikke får behandling, ifølge Helsedirektoratet.

Heldigvis er det en disiplin som klinikerne begynner å få øynene opp for, både nasjonalt og internasjonalt, forteller Olberg.

- Søvnkongressen i regi av European Sleep Research Society, som holdes annethvert år, har aldri hatt så mange møtedeltagere som årets kongress i Sevilla. Søvnmiljøet, i samarbeid med Hjernerådet, jobber for å få tydeliggjort søvnmedisin og innlemme søvnsykdommer i den nye hjernehelsestrategien, som blir lagt frem til våren. Det arbeides i disse dager med å få nevrologiske søvnsykdommer inn i prioriteringsveilederen for nevrologi. Stadig flere ser altså viktigheten av å kartlegge og behandle søvnsykdommer og -problemer. Det er også store muligheter for nye behandlinger på søvnmedisin i årene fremover, og vi ønsker å være med på utviklingen ved å kjøre kliniske studier på dette i Norge. Foreløpig har vi kun én industristudie gående, om narkolepsi, som også går ved Oslo universitetssykehus, forteller Olberg.

Søvnsykdommer deles inn i 6 hovedgrupper

Insomni

Søvnrelaterte respirasjonsforstyrrelser

  • Søvnapné hos voksne
  • Søvnrelaterte pusteforstyrrelser hos barn

Døgnrytmeforstyrrelser

  • Skiftarbeidslidelse
  • Forsinket søvnfaselidelse
  • Jet lag 

Hypersomnier

  • Narkolepsi type 1
  • Narkolepsi type 2
  • Idiopatisk hypersomni
  • Kleine-Levin syndrom

Parasomnier

  • Gå i søvne (somnambulisme)
  • Nattlige skrekkanfall (pavor nocturnus)

Søvnrelaterte bevegelsesforstyrrelser

  • Restless legs (urolige bein)
  • Periodiske beinbevegelser under søvn (PLMS)

(Kilde: SOVno)

Søvn og hjernesykdommer henger tett sammen

- Hvorfor ligger søvnsykdommer under hjernehelse og nevrologi?

- Det er det mange grunner til, men blant annet fordi kontrollen av - og mekanismene for søvnprosessen kommer fra hjernen. For det andre kan de fleste nevrologiske sykdommer involvere eller skade de delene av hjernen som regulerer søvn og våkenhet. For det tredje ses søvnsykdommer hyppigere ved flere nevrologiske sykdommer, som Parkinsons sykdom, multippel sklerose (MS) og restless legs syndrome (RLS), og for det fjerde kan søvnforstyrrelser øke risikoen for, eller forverre, mange nevrologiske sykdommer som hjerneslag eller nevrodegenerative tilstander. Søvn er rett og slett en forutsetning for god hjernehelse, sier Olberg.

Han forteller at kostnaden av utilstrekkelig kvalitativ god søvn er anslått til mellom 1-3% av BNP i OECD-land.

- Med de demografiske endringene vi ser fremover, blant annet med stadig flere eldre, vil andelen av søvnsykdommer også øke i befolkningen, sier Olberg.

Han ser viktigheten av å tiltrekke seg industristudier innen søvnsykdommer, selv om det innebærer arbeid på toppen av en allerede 100 % stilling i klinikken.

- Nasjonal handlingsplan for kliniske studier har som målsetning at kliniske studier skal være en integrert del av pasientbehandlingen. Forskning er en av fire lovpålagte oppgaver i spesialisthelsetjenesten, og det er derfor viktig at sykehus- og avdelingsledere ved alle norske sykehus etterlever dette, sier NorTrials senterleder Kjell-Morten Myhr.

Les også:

Søvn og søvnvansker - Helsedirektoratet

Hvorfor er søvnmedisin og søvnsykdommer nødvendige læringsmål i Nevrologi? Henning Olberg og Berit Hjelde Hansen i Aksonet (medlemsbladet for norsk nevrologisk forening)

Why Sleep Matters—The Economic Costs of Insufficient Sleep: A Cross-Country Comparative Analysis - PMC

Norsk Forening for Søvnmedisin

ESRS Home | European Sleep Research Society

Nasjonalt senter for søvnmedisin (SOVno) - Helse Bergen HF

Studielegemiddel mot narkolepsi med og uten katapleksi - Oslo universitetssykehus HF

Her er oversikt over alle NorTrials-nettverkene innen hjernehelse, med kontaktpersoner:

MS – Øivind Torkildsen 

ALS – Ole-Bjørn Tysnes

Parkinsons sykdom – Charalampos Tzoulis (Haris)

Demens – Kristoffer HaugarvollRagnhild Eide Skogseth

Hjernetumor – Anette StorsteinTerje SundstrømTor-Christian Aase Johannessen 

Slag – Annette FrommNicola Lagallo

Hodepine – Marte Bjørk 

Epilepsi – Marte Bjørk 

Nevropediatri – Omar Hikmat 

Psykoser – Erik Johnsen

Stemningslidelser – Ketil Ødegaard 

Søvnsykdommer - Henning Kristian Olberg